به گزارش خبرنگار مهر، فرش ایران از دیر باز با فراز و فرودهایی روبرو بوده تا جایی که در دهه دوم قرن بیستم تلاش شد تا فرش به عنوان هنری ترک معرفی شود.
فرش دستبافت در سال های اخیر با کاهش صادرات مواجه شد که می توان کم توجهی به بازاریابی این محصول و به میدان آمدن رقبا را از دلایل کاهش صادرات فرش در ایران و همدان عنوان کرد.
در همین زمینه معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در پنج ماه نخست امسال از گمرک همدان دو هزار و 70 کیلو از نظر وزرنی به خارج از کشور صادر شده است، اظهار داشت: 97 هزار و 200 دلار ارزش دلاری فرش صادر شده از گمرک همدان به خارج از کشور بوده است.
سید باقر حسینی با بیان اینکه در پنج ماه نخست امسال از سایر گمرکات 246 هزار و 482 کیلو گرم فرش دستبافت همدان به خارج از کشور صادر شده است، بیان کرد: ارزش فرش صادر شده همدان از سایر گمرکات 771 هزار و 252 دلار بوده است.
وی با بیان اینکه در مجموع 248 هزار و 552 کیلوگرم فرش دستبافت از همدان صادر شده است، ادامه داد: ارزش کلی فرش صادر شده از همدان در پنج ماه نخست امسال 968 هزار و 452 دلار بوده است.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با بیان اینکه سال گذشته 227 هزار دلار فرش دستبافت از استان همدان صادر شده و علت صادارت فرش دستبافت همدان از سایر گمرکات ارسال بار از فرودگاه است، عنوان کرد: در استان همدان شش نفر صادرات فرش انجام می دهند.
وجود رقبای جدید در بازار فرش از دلایل کاهش صادرات فرش بوده است
وی عدم وجود بازاریابی خوب و تحریم ها را ازجمله مشکلات پیش روی صادرات فرش استان همدان عنوان کرد و افزود: وجود رقبای جدید در بازار فرش مانند چین، هند و پاکستان در بازار جهانی از دلایل کاهش صادرات فرش در چند سال اخیر بوده است.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با بیان اینکه برای افزایش صادرات فرش استان همدان برنامه هایی در دستور کار است که به زودی عملی می شود، اظهار داشت: فرش استان همدان بیشتر به کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا، بلژیک و غیره صادر می شود.
رئیس اداره فرش استان همدان نیز با بیان اینکه در استان همدان 49 هزار و 205 بافنده فرش دستبافت وجود دارد، ادامه داد: 9 هزار و 383 نفر معادل 19 درصد بافندگان فرش دستبافت مرد و 39 هزار و 822 نفر معادل 81 درصد بافندگان فرش دستبافت استان همدان زن هستند.
احمد علی بابایی با بیان اینکه فرش دستبافت در استان همدان دارای جایگاه ویزه ای از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره است، عنوان کرد: با توجه به جایگاه ویژه فرش دستبافت در بازارهای خارجی و تقاضا های فراوان دیگر کشور ها می توان با اندک توجه و تولید بازار پسند فرش ارز آوری قابل توجهی برای کشور ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه تعداد فروشندگان فرش دستبافت در استان همدان 15 نفر و تعداد طراحان و نقشه کشان 38 نفر است، بیان کرد: طبق آخرین آمار در استان همدان حدود 5 هزار نفر به طور مستقیم در فرش دستبافت و مشاغل جانبی آن فعالیت دارند.
رئیس اداره فرش استان همدان با بیان اینکه طبق قانون متولی فرش کشور مرکز ملی فرش ایران است، اظهار داشت: باید در چهارچوب سیاست های مدیریتی مرکز ملی فرش ایران فرش هدایت شود نه به سلیقه دستگاه ها، تشکل ها و بخش خصوصی هدایت شود.
احمد علی بابایی با بیان اینکه یکی از مشکلات بزرگ پیش روی صادرات فرش بحث تحریم ها بوده است، عنوان کرد: بازار خارجی فرش دستبافت به علت تحریم مسدود شد و زمانی که بازار خارجی مسدود شود تولیدات روی دست تولید کننده می ماند.
وی با بیان اینکه زمانی که تولید روی دست تولید کننده بماند گرایش بافنده به تولیدی که فروش نرفته کمتر می شود، بیان کرد: آمریکا یکی از بزرگترین وارد کنندگان فرش ایران بود و وقتی فرش به آمریکا صادر نشد مشکلاتی ایجاد شد.
رئیس اداره فرش استان همدان با بیان اینکه افزایش هزینه های صادراتی یکی دیگر از دلایل کاهش صادرات فرش است، ادامه داد: وقوع نا آرامی در کشورهای عربی یکی دیگر از مشکلات پیش روی صادرات فرش دستبافت ایران بود و هر قدر کشورهای حاشیه خلیج فارس مشکل درونی داشته باشند بازار ایران نیز به هم می ریزد.
بابایی با بیان اینکه افزایش و گسترش کالاهای جانشین نیز یکی از دلایل کاهش صادرات فرش دستبافت است، ابراز داشت: انواع کف پوش ها، سرامیک، پارکت و غیره با مبلمان نشینی نیز در کاهش تولید و صادرات فرش تاثیر گذاشت.
حسن فرش همدان قیمت ارزان و دوام بالا است
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که فرش همدان افت کرد به این دلیل بود که فرش همدان درشت بافت، ضخیم بافت، گوشتی و بزرگ پارچه بود، بیان کرد: حسن فرش همدان قیمت ارزان و دوام بالا و عمر طولانی آن بود.
رئیس اداره فرش استان همدان با بیان اینکه زمان بر بودن تولید و داشتن مشکل در تامین مواد اولیه نیز در کاهش صادرات فرش استان تاثیر گذار بود، ادامه داد: هم اکنون دستاندرکاران فرش دستبافت استان همدان اعتقاد دارند در تولید و تجارت فرش فضای مناسبی ایجاد و بستر ها فراهم شده است.
کارشناس فرش دستبافت نیز در ادامه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه امروزه فرش دستبافت در استان همدان نسبت به گذشته رونق کمتری دارد، اظهار داشت: همدان یکی از مراکز اصلی تجارت فرش در منطقه غرب کشور بوده است و می طلبد که دوباره به جایگاه گذشته خود بازگردد.
لیلا کشاورز با بیان اینکه قالیبافان شهر همدان در یک قرن گذشته از انواع طرح های رایج در ایران از جمله افشان شاه عباسی، لچک ترنج شاه عباسی و غیره استفاده کرده اند، عنوان کرد: روستا های اطراف همدان دارای طرح های خاصی هستند که عموما به صورت ذهنی بافته می شوند.
وی فرش قدیم و محلی همدان را از زیبا ترین و شاد ترین فرش های ایران دانست و ابراز داشت: کاهش کیفیت مواد اولیه، بافت و دخل و تصرف در طرح های محلی و یا فراموش شدن آنها تا حدی زیادی از مرغوبیت فرش همدان کاست که این کاهش مرغوبیت سبب کم شدن استقبال از فرش همدان شد.
کارشناس فرش دستبافت با بیان اینکه قالی اصیل و محلی همدان از نوع یک پود است اما قالی های جدید در همدان به صورت دو پود بافته می شوند، عنوان کرد: بسیاری از قالی های همدان پس از بافت پرداخت می شوند اما قالی های محلی در هنگام بافت پرداخت می شوند.
با این تفاسیر پرواضح است که فرش دستباف نیازمند متفکران، متخصصان و دلسوزانی است که باید پیش از آنکه طراح، رنگرز، مدیر و یا غیره باشند به این باور رسیده باشند که هنر بافندگی و فرشبافی بخشی از تاریخ و تمدن این سرزمین است و هر تصمیمی که باعث افول و یا از بین رفتن این هنر شود به معنی نابود کردن بخشی از تاریخ و تمدن است.
نظر شما